Jachthaven Vissershang & Café-restaurant Vissershang
zijn 50 jaar geleden verhuisd van 't Sluiske naar de huidige locatie Vissershang.
Dit gouden jubileum moet gevierd worden.

 

 

29 juni 2019
50 JAAR VISSERSHANG

 

 

BRADERIE EN FEEST AAN DE HAVEN.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat in de Oostkil een dam werd aangelegd. Hierdoor weer Hank afgesneden van 'zijn' Biesbosch. Achter de dam werd 50 jaar geleden een nieuwe haven aangelegd en op 29 juni a.s. gaan we dit vieren.

Onze stichting is benadert om samen met de familie Weterings, Stichting Havenbeheer en Scouting Hank een feestdag met veel activiteiten te organiseren. En dat gaan we doen. En wel op zaterdag 29 juni a.s. Uiteraard duikt Walter van Dortmont onze archieven in die het verhaal zullen vertellen van de soms moeizame en lange strijd die het nietige Hank moest voeren tegen die machtige overheid in Den Haag voor het behoud van het haventje aan het Sluiske. Dit alles kunt u in een exclusieve en eenmalige expositie gaan zien in zaal Vissershang. Maar er is meer die dag, veel meer. Bezoekers kunnen een gratis tocht maken met de Fluisterboot door de Biesbosch. Voor deze dag hebben we een unieke gids kunnen strikken die u alles kan vertellen en tekst en uitleg zal geven over het wel en wee van het unieke natuurgebied. Gids Hennie, bekend van Omroep Brabant, woont nog steeds midden in de Biesbosch, zonder ook maar een enkele faciliteit. Geen water, geen stroom. Zij leeft van wat de Biesbosch haar biedt aan kruiden en planten. Tijdens deze tochten verzorgt onze stichting (ook gratis) een puzzeltocht die men na afloop in kan leveren en waar hele mooie prijzen aan zijn verbonden. Frans Peeters draagt deze dag ook zijn steentje bij. Zijn oude Biesbosch scheepje De Postsloot zal die dag te bezichtigen zijn. Maar er komt ook een heel klein vrachtscheepje dat vroeger zijn lading ophaalde in de Biesbosch en naar het haventje van Hank vervoerde. Met een laad en losboom en een lier zal op gezette tijden een demonstratie gegeven worden van hoe het vroeger ging om een scheepje van 60 ton te laden en te lossen. U kunt deze dag ook deelnemen aan een snel hengelwedstrijd van visvereniging De Vrolijke Vissers, waar je met 9 tegenstanders in een half uur gaat proberen zoveel mogelijk vis uit de haven te hengelen. Ook hier zijn leuke prijzen aan verbonden. Verder kunt u de gehele dag slenteren langs diverse kraampjes van de grote braderie met zo’n 50 kramen, kunt u zich te goed aan vers gerookte paling en vis en natuurlijk serveert de familie Weterings de gehele dag een hamburger á la Jo Weterings. De grondlegger van het bedrijf hier aan de haven is met deze hamburgers wereldberoemd geworden. Voor de kinderen is er een heuse mini kermis, met een zweefmolen, trampoline, oliebollenkraam, suikerspin, eendjes vangen 
s’- Middags kunt u verpozen op het terras of in de zaal met het orkest van de Oktoberfesten die ook dit jaar weer plaats zullen vinden en hier in de Vissershang zo vast een Warming Up zullen geven. De brandweer geeft op gezette tijden demonstraties en brengen ook een springkussen voor de jeugd mee. En achter op de haven kunt u genieten van al het moois dat Scouting Hank u te bieden heeft. Om 16.00 uur begint de receptie van de stichting Havenbeheer en tijdens deze receptie wordt u muzikaal onthaalt door diverse Hankse artiesten. Rond 18.00 uur komt de familie Weterings rond met een stevige snack waarmee het avondprogramma van start zal gaan. Havenkoor en meidengroep Woest Genoegen laten u nog eventjes terugkeren maar vooral meezingen over De Biesbosch en het mooie Vissershang van weleer. Zo rond 20.30 uur gaan we de dag afsluiten met het bekend maken van de prijzen van de puzzeltocht en de snel hengel viswedstrijd. Diegene die rond 18.00 uur binnen zijn op het Havenfeest krijgen een gratis lot (afgekeken van De Hang Dagen) waarmee men leuke prijzen kan winnen. Dit wordt een dagje Vissershang, dit wordt een dag om mee te beleven. Zet 29 juni a.s. nu op de kalender dan kan je hem niet missen. 


Familie Weterings café /zalen
Stichting Archief*Kring Hank
Stichting Havenbeheer Vissershang
Scouting Hank

In de Langstraat verscheen deze week op pagina 10 een artikel over de historie van het oude haventje aan het Sluiske.
https://issuu.com/uitgeverij/docs/lab_20190522/1…E-mailen
Bellen
Map
Info